Track stort og småt fra barndommen

Dette blogindlæg er skrevet af Salina Hansen, der er ejer af TinyTeller.dk. 
Familietiden.dk har inviteret Salina til at fortælle hendes historie bag hendes virksomhed – og vi kan godt afsløre, at os fra redaktionen lige kom i tanke om et minde med børnene mere. God læselyst!

Glæden ved mine egne barndomsminder bobler i mig og det handler ikke nødvendigvis om store begivenheder. Faktisk er det ofte de helt små oplevelser, fx et ord der blev sagt, en stille nærværende hyggestund eller et ansigtsudtryk. Måske er mindet noget, vi absolut ikke fandt sjovt dengang, men som vi griner af nu. Det kan være et søskende skænderi, en regnvejrsdag eller små uheld og misforståelser.

Fællestrækket for barndomsminderne er en særlig følelse og stemningen.
Det er dén følelse, jeg med min nære familie ofte henter igen, når vi taler og mindes om den tid.

Jeg håber, at vi hen over de næste mange år, kan formå at skabe uforglemmelige barndomsminder med og for vores egne børn.

Hvad var det nu lige, sønnen sagde af sjove ting i går?

Da jeg først selv blev mor, oplevede jeg, at behovet for tilstedeværelse og nærvær – oveni alt det praktiske – gjorde det nødvendigt, at have en struktureret og synlig måde, at få noteret og fastholdt de fantastiske øjeblikke, der kommer spontant fra små børn.

Der var ting jeg glemte: Hvad var det nu ældstesønnen sagde i går, som var så sjovt? Hvor høj var han egentlig, da han var 2 år? Hvornår var det nu, han begyndte at tale? ..

Jeg fik noteret lidt, men helt ærligt langt fra alt jeg kunne ønske. Jeg fik det heller ikke samlet. Noget lå i min notesblok, andet i kalenderapp på telefonen og noget på computeren.. Så alle de data og sammenhængen i dem, var ikke så gennemsigtig.

Derfor fordybede jeg mig i tanken om, at tracke både stort og småt i mine børns udvikling og skabe gentagende glæde ved de betydningsfulde minder ved at have dem omkring mig.

Det har været vigtigt for mig, at gøre det funktionelt, nemt at gå tilgå, lige ved hånden og også pænt, så jeg kan personliggøre mine omgivelser med dét, der betyder noget – stunder med mine to børn.

Det er blevet til håndtegnede illustrationer af mine børn med deres særpræg, som vi har hængt op i hjemmet og glæde os over. Børnene kan godt genkende sig selv og hinanden. Det er også blevet til plakater med de sætninger, mine børn siger, som vi kan grine af igen og igen. Fx min søn, der spurgte; ”Hvorfor må jeg ikke kalde jer for fjols, når I er så fjollede?”. Eller da han beskrev en telefon uden at nævne noget med telefonsamtaler; ”Man kan tænde den, og man kan læse på den, man kan spille på den. – Det har jeg prøvet, ikke på vores, men på Mosters”..
Det er så fine, klare, søde, sjove observationer, børn har, som kommer så skarpt til udtryk og giver god stof til eftertanke.

Senest har jeg også lavet milepælskort med mine tegninger, som er delt op i sæt med fokus på et bestemt udviklingsområde i barndommen, fx alderen, sproget og motorikken. De gør det nemmere og mere håndgribeligt for mig, at forevige øjeblikke, når de sker.
Mine tegninger er også blevet til trackere, der kan hænges op i hjemmet, så de er let tilgængelig og så du kan få skrevet minderne på, når de opstår og samlet dem det samme sted, så du også kan tracke tidsaspektet. På den måde bliver børnene også inddraget, og det bliver hyggeligt at dvæle og forevige minderne sammen.

Alt dette er blevet til mit lille hjerteprojekt. Mine tegninger og mere om projektet kan findes på www.TinyTeller.dk, som jeg etablerede i marts 2019. Her får jeg udviklet på mine helt egne designs og mine formater til at tracke stort of småt fra barndommen. Det er alt noget, som jeg selv håndtegner digitalt og trykker lokalt på bæredygtigt kvalitetspapir, der kan gemmes og mindes i mange mange år.

________________________

Indlægget her er ikke betalt reklame.