Selvværd og stærkere selvfølelse til børn og unge giver trivsel

af | okt 21, 2019 | Alle indlæg, Teenager | 0 Kommentarer

Teenageliv, grænser, alkohol, forbud – ikke forbud, dilemmaer, what to do?
Vi har allieret os med Line Hummel fra Hestekræfter, der er et koncept, hvor unge og deres familier kan komme ud til Line og hendes heste og slappe af og nyde roen. Line deler her sine tanker med os i forhold til alt det her med at have en teenager i huset – og hvilke moralske og etiske tanker, der lige pludselig kan ende i forældres sind.

Selvværd og stærkere selvfølelse til børn og unge giver trivsel

-Men hvordan?

Min dejlige datter er på vej væk fra mig, i en helt naturlig løsrivelsesproces, men det gør smerteligt ondt.
Jeg elsker og savner det menneske, hun har været. Jeg elsker også det menneske, hun er blevet/bliver til, men jeg savner hende.

Jeg savner, at hun vendte ALLE ting med mig, at hun altid havde lyst til at lave ting med mig og at hun var med på alle mulige familieudflugter med hendes vindene væsen. Nu har hendes veninder taget en større plads i hendes liv og fester er begyndt at blive interessant.

Jeg bliver hele tiden konfronteret med nye ideer, jeg skal tage stilling ting og forleden kom spørgsmålet om alkohol! Min datters bedste veninde er et år ældre, men er gået et år om. Men vennerne fra 9.kl. har hun stadig og der er fester i farvandet.

For nogle måneder siden, sad vi til et forældremøde i 8.kl. med deltagelse af de søde 8.klasses teenagere og det store spørgsmål om alkohol, blev stillet i plenum. Efter diskussioner frem og tilbage, blev der sat et forbud mod at servere alkohol for vores børn og hinandens børn.
Jeg var splittet og uenig med forældregruppen, fordi jeg ved, at forbud kommer vi ikke særlig langt med.

Hvis vores børn vil drikke, så gør de det. Spørgsmålet er bare hvor.

Og hvis der ligger et forbud fra forældrene, vil vores børn så søge hjælp hos os, den dag det går galt?
For selvfølgelig vil vores børn gøre en masse dumme ting og lærer af det. Det gjorde vi jo også. Og den dag min datter drikker sig for fuld, eller har brug for min hjælp, håber jeg hun har tillid til at hun kan ringe efter mig.

Men den tillid kommer ikke bare fordi, at jeg siger det til hende. Den kommer fordi, jeg viser jeg har tillid til hende. Og det kan jeg gøre på mange måder. Til forældremødet gjorde jeg det ved, at sige til forældrene, at jeg ikke mente at et forbud, ville hjælpe vores børn til ikke at drikke, men at jeg troede på dialog. En dialog mellem forældrene, når et ønske om alkohol opstod og en dialog med min datter, når hendes ønske om at drikke noget alkohol, kom på banen. Og så tænkte jeg at med min fornuftige datter, ville det vare længe før hun spurgte…

– Men bomben sprang så, forleden dag, alt for tidligt! Jeg var slet ikke klar og havde lyst til at fortælle hende om, alle de skader alkohol kan medføre, og hvad alkohol har ødelagt for familier og relationer. Jeg ved en masse om alkoholens skader på hjernen, de indre organer og havde alle mulige skrækscenarier kørende inde i mit hoved, om min stakkels lille datter på 14, men dog 8. klasses elev. Var jeg ikke selv i 8. klasse, da jeg prøvede at drikke og syntes det smagte virkelig dårligt?

Jeg takker mig selv for, at jeg havde læst masser af bøger og vejledt masser af teenagere i deres kommunikation med deres forældre – og jeg sagde heldigvis ikke noget om alle mine skrækscenarier (i hvert fald ikke lige der). – Gud hvor er det svært, når det drejer sig om ens egne børn, ens hjerteblod.

Hvad gjorde jeg så, når hele mit system var i panik?

Jeg trak vejret dybt og sagde: ”Det ved jeg simpelthen ikke, hvordan jeg har det med lige nu. Jeg er nødt til at tænke over det.
Jeg kan godt forstå, du synes, at det er spændende, og at du har lyst til at feste med dine veninder. Men jeg skal lige tænke over det. Kan du ikke tænke over, hvad du ønsker selv? Hvor meget og hvad tænker du, at du vil have at drikke?”

Et andet ønske var også, at alkoholen skulle indtages her hjemme med hendes to veninder, og jeg måtte bede veninderne om, at tale med deres forældre om det først og jeg ville gerne have lov til, at tale med deres forældre efterfølgende.

Der gik en dags tid. Jeg fik talt med min mand og datterens far, og vi blev enige om, at vores datter mente nok ikke en flaske vodka og at drikke sig sanseløst beruset bevidst, som var mit første skrækscenarie.

Det viste sig at aftalen blev aflyst pga. venindernes familier skulle noget andet den dag og lige nu står dialogen stadig åben i forhold til, hvad min datter forestiller sig at ville drikke, næste gang hun skal til fest.

Men min mand og jeg fik talt og mærket vores frygt. Vi fik taget stilling til, hvad vi hver især synes var rimeligt for os, og min datter fik den tillid hun havde brug for, for at tænke sig om.

Havde jeg startet med en dundertale og efterfølgende forbud, var vi alle tre aldrig blevet klogere på os selv og hinanden.

Det bedste råd jeg har til teenageforældre er simpelthen at være personlig og autentisk.

Forhold dig til dig selv først. Giv dig tid til at finde ud af, hvad der foregår inde i dig og derefter være nysgerrig på, hvad det er din teenager forestiller sig og tænker.

Brug dit personlige sprog, når du taler med din teenager (og alle andre mennesker for den sags skyld)

  • Jeg vil – jeg vil ikke
  • Jeg kan godt li´- Jeg kan ikke li´
  • Jeg synes – jeg synes ikke
  • Jeg mener – jeg mener ikke

Det er ikke altid nemt at forholde sig til sig selv, men det vigtige er også, at du forsøger. Bliver du selv tydelig i dit personlige sprog, kan din teenager også blive personlig i sit sprog. Et personligt sprog giver stærkere selvfølelse og større selvværd.

Artiklen er skrevet af: 

Line Hummel, indehaver af Hestekræfter, der viser unge vejen til større selvfølelse og selvværd.

www.hestekraefter.com