Rum de følelser dine børn vækker

af | nov 16, 2019 | Baby, Børn | 0 Kommentarer

Artiklen er skrevet af Luise Thye-Østergaard, der blandt andet skriver i Alt for damerne. Luise afholder også kurser, workshops og online kurser indenfor personlig udvikling. Hvis du er ligeså vild med Luises råd og refleksioner, som vi er, så kan du læse meget mere om hende på www.luisethye.dk.

Vi kender det alle sammen, vores børn vækker følelser i os. Det ene øjeblik er det kærlighed, det næste oplever vi vrede, skam og skyld. Det kan vi endre på og her kommer Luise Thye-Østergarrd med sit bud på, hvad du kan gøre i forhold til de følelser dit barn vækker i dig.

Min fejl blev til min skam

Lisbeth har lige sat sig i stolen overfor mig, hun ser mig kort ind i øjnene, og så slår hun blikket ned. Efter et stykke tid ser hun op igen, og så siger hun til mig ”Luise jeg skammer mig, i går var jeg kommet for sent op ad sengen, hvilket betød, at hele vores morgenrutine var blevet skubbet. Jeg fik mine børn for sent op, jeg fik ikke lavet ordentlige madpakker, og vi kom alt for sent afsted. Det betød, at jeg tog mig selv i flere gange at tale hårdt og nærmest råbe af mine børn, at nu skulle de skynde sig. Min fejl, det at jeg sov over mig, det blev nu smidt i hovedet på dem, og det skammer jeg mig over.”

Lisbeth er lagt fra den eneste, der gang på gang ser tilbage på reaktionsmønstre i forhold til vores børn, af den simple årsag, at det i en travl hverdag kan være rigtig svært at rumme børns følelser.

Hvad kan du gøre?

Det behøver ikke være som hos Lisbeth, men hvad kan du gøre som forældre, der det ene øjeblik er ved at koge over i vrede og det næste er ved at smelte i kærlighed?

1 – VID dine børn vækker følelser i dig, som du skal se på.

Når jeg spørger de fleste forældre, om de har hæftet sig ved, at børn har en sjælden evne til at vække hele vores følelsesregister, så er der 100% enighed. Jeg tror ikke på, at det er tilfældigt, og i mit arbejde med flere kunder, der har jeg erfaret, at sætter jeg dem til at fokusere på netop følelser vækket af deres børn, så er det startskuddet til personlig udvikling og mere ro i familien – simpelthen fordi der bliver mere rum til de mange følelser.

2 – SE på de følelser dine børn vækker og de efterfølgende reaktionsmønstre.

Når følelserne vækkes i dig, så stop op et øjeblik og spørg dig selv, om din efterfølgende reaktion er den mest hensigtsmæssige. Helt som med Lisbeth, der måtte sande, at hun var vred på sig selv, og lod det gå ud over sine børn. Skriv evt. dine følelser og reaktionsmønstre ned i løbet af de næste 10-14 dage og se, om du kan se et mønster.

3 – BESLUT hvilke reaktionsmønstre, du først vil ændre.

Når du har overblik over, hvilket mønster du ser, så læg en strategi for, hvordan du ønsker at ændre det. Og her skal du være klar over, at det ikke ændre sig fra den ene dag til den anden. En god ide er at nævne det for din partner, eller for dine børn, hvis de er gamle nok til at forstå, at du er i gang med at ændre dine uhensigtsmæssige reaktionsmønstre.

 

Med denne indstilling til dine børn, så skaber du langsomt men sikkert en platform, hvor du dag for dag bliver bedre til at rumme dine børns som dine egne følelser.

Rigtig god fornøjelse

LUISE
Besøg mig her.