På BogForum med min 6-årige datter

af | nov 19, 2019 | Anna Eckhart Grafström | 0 Kommentarer

– Af bloggeren Anna Eckhart Grafström

I lørdags var jeg på BogForum sammen med min datter Victoria. Det er første gang jeg har haft hende med til et lignende event. Hun havde glædet sig hele ugen, nærmest lige så meget som hvis vi skulle i Tivoli. Så jeg var lidt nervøs for om hun ville blive slemt skuffet. Men alt i alt blev det en rigtig god oplevelse med mange justeringer til mors tidsplan undervejs.

Da vi gik fra BogForum lørdag eftermiddag var Victorias umiddelbare respons: ”det har været den bedste dag i mit liv”. Det var det samme hun sagde efter vi havde været i Tivoli i efterårsferien. Hun er så umiddelbar i sin begejstring (og måske lidt overdrevet). Men hvis hun siger sådan har det været en rigtig god dag. Dagen var dog ikke uden brok og hun var fuldstændig ligeglad med mors ambitiøse program med oplæsninger og børneshows.

Der var en hel afdeling med BørneBogsForum ikke langt fra indgangen. Der var en god variation af forlag, scener, biblioteker og foreninger. I denne artikel beskriver jeg nogle af vores oplevelser fra dagen, og jeg slutter af med et par gode råd.

Børnemuseets stand

Børnemuseet havde en rigtig fin og hyggelig stand lige ved siden af børnescenen. Der var tre borde med forskellige kreative aktiviteter. Ved ét kunne børnene udfolde sig kreativt med at tegne på t-shirts og muleposer efter skabeloner (50kr pr stk). På et andet var fine gipsmagneter som børnene kunne dekorere med tuscher og glimmerlim (10kr pr stk). Det sidste bord kunne store som små klippe fine bogmærker og dekorere med garn og andet pynt (gratis).

Som det første da vi kom ind skulle Victoria lave en magnet. Hun brugte en del tid på at finde den helt rigtige. Det blev til en ”jordbærkage”. Den blev malet med tusch i tre forskellige farver og til sidst pyntet med sort og rød glimmer. Alt sammen i et helt bestemt mønster. På bagsiden skulle vi selv lime en magnet på med hobbylim, som mor her gik rundt med en del tid efter for at den kunne tørre.

Bagefter skulle Victoria selvfølgelig også lave et bogmærke. Det blev til en tigerstribet enhjørning med pailletter af blomster og hjerter på, og en fin hale af gult og lyserødt garn. Det blev et samarbejdsprojekt, da det var svært at tegne enhjørningskabelonen op på det blanke tigerkarton. Den kom til at mangle lidt af det ene ben (saks og streg ville ikke samarbejde) og den så ud som den havde tre øjne, men sød var den.

Shows og oplæsninger

Victoria var ikke specielt interesseret i de ellers spændende shows (synes mor) på børnescenen og de andre små scener. Jeg havde ellers timet vores ankomst med at vi kunne nå at være med til ”Sigurd Barrets lille skole”. Men Victoria kvitterede med at han var ”kedelig” og ”ikke lignede ham på fjernsynet”. Der var også senere Gurli-gris show, som heller ikke trak det store i hende.

Jeg fik hende dog senere med til oplæsning og tegning til Nøkkens Jul med mors eget tegne-ikon Peter Madsen kendt som manden bag bl.a. tegneserierne Valhalla. Nøkkens Jul er en julehistorie fra serien Troldeliv, som han har skrevet sammen med sin kone Sissel Bøe. Jeg syntes det kunne være hyggeligt med en julehistorie. Victoria brugte dog det meste af tiden på at ligge sig ned på stolen med hovedet på mors lår med halvlukkede øjne.

 

Dragestanden

Børnebibliotekerne i Odense stod bag en fin og spændende ”dragestand”. Her malede Victoria et drageæg i sort og lilla med sort og sølv glimmer på. Det blev helt som hun ville have det. Bagefter fik hun også en sej dragetatovering på armen malet med ansigtsmaling af en af de søde medhjælpere.

Standen var egentlig en reklame for Magiske Dage i Odense, som er et tre-dags event i efterårsferien hvert år. Magien bygger på mytologiske fortællinger i vores kulturarv, og på festivalen kan du møde drager, troldmænd, hekse, elvere og m.fl.

Gyldendals stand med kæmpe pære, og Vitello Tegnefilm

Gyldendal havde en stor, flot stand stort set i midten af BørneBogsForum. En kæmpe Mimbo Jimbo maskerede standen (den lille blå elefant fra Jakobs Strids børnebøger af selvsamme navn). Her var der et fint hjørne med Vitello-tegnefilm, hvor børnene kunne sætte sig til rette i pæren fra Strids bog Den utrolige historie om den kæmpestore pære. Der var også hyggelige bløde puder, hvor børn og voksne kunne læse og tage en lille pause.

Victoria satte sig og så tegnefilm, mens mor stod i kø for pandekager. Det gav et fint afbræk for mig og hende. Der var en stor skål med karameller på standen som hun nok fik taget lidt flere af en mor syntes var rimeligt.

Gurli-kram

Lige før vi tog hjem spottede Victoria en kæmpestor Gurli ud af øjenkrogen og hun løb uden betænkeligheder hen for at få et kram. Hun havde haft nogle andre betænkeligheder tidligere på dagen, da hun havde mødt den blå drage fra læseappen Maneno. Men Gurli følte hun at hun kendte.

Masser af signeringer og forfattermøder

Der er masser af muligheder for forfattermøder og få signeringer på BogForum. Det er dog ofte med kø, som børn ikke synes er særligt sjovt. Men det hjælper oftest at vende tilbage et kvarters tid senere, hvor køen oftest vil være mindre.

Det lykkedes mig at få et signeret eksemplar af Nøkkens Jul med en flot tegning i. Victoria sagde dog at hun ”slet ikke kan lide trolde”, men mor her håber hun ændrer mening, når vi har læst den igennem et par gange.

Nogle gode råd

Her følger lidt gode råd til, hvis du overvejer at tage barn/børn med på BogForum næste år:

  • Kom tidligt: barnet er mere frisk og der er ikke helt så mange mennesker endnu (der er stadig mange)
  • Hav en ordentlig portion tålmodighed: der er mange mennesker og mange køer.
  • Hav en snackpose med: jeg fortryder nok lidt ikke at have haft en snackpose med til Victoria. Der går ikke lang tid før der er lang kø til alle mad-boder.
  • Glem dit ambitiøse program: lad turen være på barnets præmisser. Hav dog gerne et overblik over hvad der er af begivenheder, men bliv heller ikke skuffet, hvis barnet ikke gider.
  • Vurder før afgang: er det noget for dig og dit barn? Det er ikke alle børn der vil synes det er sjovt at komme på BogForum. Måske bliver de ofte nervøse og utrygge, når der er mange mennesker. Jeg synes personligt også at det er rarest at barnet har en alder, hvor du kan lave nogle aftaler (om at de f.eks. bliver ved tegnefilmshjørnet) og du ved de bliver overholdt.
  • Hvis du selv er en stor bogentusiast, så tag én dag med barn og én dag uden: Jeg er selv en stor boglæser, så valgte at komme om fredagen uden barn, så jeg kunne få hørt de forfattere jeg gerne ville høre uden jeg skulle tænke på hvad min datter havde lyst til eller få dårlig samvittighed over at vi brugte for lang tid på noget jeg gerne ville. Men det betyder også meget for mig at kunne introducere litteratur for mine børn, så det var godt, vi fik begge dele med.

 

En stor boghøst

Jeg kom hjem med en stor samling børnebøger. Der er mange gode tilbud på børnebøger til små penge, og jeg faldt over børnebøger jeg slet ikke vidste fandtes. Jeg er spændt på at gå på opdagelse med børnene her hjemme i de mange fine bøger. Det kommer der helt sikkert nogle anbefalinger ud af her på siden.

En stor succes

Turen blev en endnu større succes end jeg overhovedet havde turdet håbe på. Victoria var specielt glad for alle de kreative ting hun havde mulighed for at lave. Hun hyggede sig meget og var ret betaget af hvor stort det egentlig var. Hun var også lidt stolt over selv at vælge en bog til hendes lillesøster på tre år om Julemissen Julius som allerede er blevet læst flere gange herhjemme for begge børn, selvom vi ikke er nået til julemåneden endnu.

 

Tak fordi du læste med her 🙂 Jeg håber, at du har lyst til at deltage i næste års bogmesse sammen med din familie.

 

Varme hilsner

Anna Eckhart Grafström