Når juleoverskuddet ikke indfinder sig

af | dec 17, 2019 | Anna Eckhart Grafström, Familiebloggere | 0 Kommentarer

For mig er december måned ikkelig med julebag med børnene, besøg til diverse julemarkeder og familieaktiviteter i lange baner. Jeg orker det faktisk ikke. Og for at være helt ærlig, så føler jeg mig lidt forkert, når jeg ser postene på Instagram og Facebook med julebag i alle de små hjem. Måske har du det lidt ligesom mig. Så er du ikke alene

Jeg hader ikke julen, men jeg er ikke den store juleentusiast. Jeg synes ikke jeg skal bruge alt mit overskud på at gøre julen ”perfekt”. For os skal december måned ikke være lig med stress. Julen er perfekt når vi er sammen og børnene hygger sig. Hvis du synes det er fedt at bage sammen med børnene, så gør det. Sådan har jeg det bare ikke rigtigt. Julearrangementer med børnene er blevet begrænset til dem i børnehaven og skolen (der er sådan set også rigeligt). Jeg synes dog det er rigtigt hyggeligt med julesange, småkagespisning og hyggeligt samvær. Dog i begrænset omfang, og helst noget andre arrangerer.

Vinteren er ikke min årstid

Om vinteren går jeg nærmest i hi. Jeg lider af vintertræthed; nogle vil måske kalde det vinterdepression. Men så slemt synes jeg ikke det er. Men min energi er lav i vinterhalvåret. Samtidig er jeg dette år ved at opstarte egen virksomhed, så det tager ret meget af min mentale båndbredde. Jeg tager mig selv i flere gange at tænke, at julen bare skal overstås. Så der er ikke meget overskud til julemarkeder, juleklip og julebag.

Julestemning hos os

Men jeg synes faktisk at vi har julestemning. Der er det lille juletræ på potte ved siden vores spisebord som er pyntet med en blanding af børnenes hjemmelavede julepynt, flettede stjerner, en lille lyskæde og diverse pynt fra Tiger’en. Så er der en stjerne med LED-lys fra Rema1000, og lyskæden på gelænderet på altanen, som jeg ikke har fået taget ned fra sidste år.

Juledekoration fik jeg heller ikke lavet i år og adventskransen er blevet aflyst. Jeg skyndte mig dog at få fat i et tyndt kalenderlys, jeg kunne sætte i en almindelig stage. Den ældste datter har dog fået lavet en juledekoration hos mormor, som nu pynter på spisebordet. Tak Gud for bedstemødre, som kan rede julestemningen lidt. Der er også kommet en vokset dug med grangrene og små julekugler på spisebordet.

Så har vi også vores LEGO-julekalendere, som er en fast tradition; både til voksne og børn. Lillesøster på 3 år må dog vente, så hun har fået en Paw-Patroll. Den er hun ovenud glad for. De små figurer sover hun med i hånden om natten.

I år skal vi holde jul ude – juhuu

I år er vi for første gang inviteret til jul hos min svigerinde (børnenes faster) og hendes familie. Så jeg glæder mig til juleferie i Skåne, hvor svenske og danske juletraditioner bliver blandet sammen i en stor pærevælling. Det er ikke os som skal stå for indkøb, planlægning og madlavning. Det er altså lækkert, så selvom jeg godt kan give en hjælpende hånd med, så har jeg ikke hovedansvaret.

Selv om jeg ikke er en stor fan af december, så er juleaften stadig noget særligt med kirkegang, juletræ, god mad, familien samlet (altså delvist) og børnenes glæde over deres gaver. Så kan jeg også finde mit legebarn frem. Det er altid dejligt at holde ferie, og komme ned i gear.

Men jeg skal nok komme mig over min vinter-blues, og så glæder jeg mig trods alt til juleaften. Jeg prøver at slippe forventningerne til mig selv om at være den ’perfekte’ mor, og nyde denne tid sammen med min familie.

 

Tak fordi du læste med her 🙂

Glædelig jul til jer og jeres familie!

Varme hilsner

Anna Eckhart Grafström