Julen samler os som familie – og måske endda som samfund

af | dec 16, 2019 | Alle indlæg | 0 Kommentarer

Julen har en sjælden evne til at samle os som familie og måske endda som samfund. En årsag kan være, at de fleste familier sidder klinet til skærmen for at se dagen afsnit af årets julekalender. Men hvorfor samler det os? Det spørgsmål belyser Luise Thye-Østergaard i denne artikel.

Den digitale jul

Vi lever i en digital verden, hvor vi kan vælge, hvad vi vil se, hvad vi vil høre, og hvad vi vil gøre. Det gør også, at vores børn dagligt møder op i skole med stor sandsynligheden for, at de har ikke har set det samme dagen før.

Men i hele december måned, så ser den virkelighed helt anderledes ud for de fleste mennesker, alene fordi de fleste børnefamilier sidder klinet til skærmen for at se dagens afsnit af årets julekalender. Et afsnit, som de fleste andre børn i skolen også har set, og hvad betyder det for fællesskabet og sammenholdet?

Hjemme hos os, i vores lidt utraditionelle familie setup, der sidder vi alle og ser julekalender sammen, vi glæder os dagligt over de næste afsnit, som vi skal se, og vi snakker om de enkelte afsnit. Snakken går på alt fra magi, styrke, mod, venskaber, familie og kærlighed, alt sammen centrale emner i livet, som vi snakker om. Bedst af alt er det dog, at vi virkelig har mulighed for at leve os ind i et fælles univers, som vi kan snakke om og danne os en mening om. En mening, som vores børn netop kan tage med sig i skolen og dele med andre børn.

Og hvad er det netop der sker i dette spændingsfelt, der sker det, at ”en simpel julekalender”, åbner op for vigtige snakke i familierne, som det er lettere for børnene at tage med over i skolen – og tale om de selvsamme emner – MEN – på et neutralt grundlag.

Det giver vores familier og vores børn mulighed for at udvikle sig – og så vidt jeg ved, så er det selvsamme sted, at den samfundsmæssige udvikling starter.

Hvad kan du gøre?

SE de enkelte afsnit af julekalenderen med dine børn, også selv om der ikke er så mange tilbage. FIND de væsentligste temaer og tal med dine børn om dem, træk eventuelt paralleller til det dine børn oplever i skolen og blandt vennerne.

SNAK med vennerne, når de er på besøg. SPØRG indtil hvad de kan lide ved den enkelte julekalender, og hvad den minder dem om fra deres hverdag.

HUSK at du på denne måde åbner op for en snak ikke kun med dine egne børn, men også med deres venner og på den måde, så bliver det langt lettere for jer, at tage den svære samtale, når det pludselig bliver virkelighed, og der er knas med fællesskaberne på skolen.

 Og med disse ord ønsker jeg dig og din familien en glædelig jul og et lykkebringende nytår…

LUISE