Inspiration til aftensmaden fra det italienske køkken

af | okt 18, 2019 | Alle indlæg, Livsstil, Mad | 0 Kommentarer

Savner du inspiration til aftensmaden? Så har vi gode nyheder her fra Familietiden.dk. Vi har nemlig været så heldige at få et interview med Mette og Kenneth fra Det italienske køkken. Her kan du læse lidt om, hvordan du nu kan få fat i lækre italienske specialiteter i Danmark + et par opskrifter til aftensmaden næste gang.

Parret Mette og Kenneth elsker Italien. De har boet i Italien i over ti år og er så glade for det kulinariske mekka, at de har valgt at tage smagen af Italien med hjem til Danmark. Mette er uddannet journalist og arbejdede som Politikens Italien-korrespondent. Hun og Kenneth er store madentusiaster og så er Kenneth ovenikøbet særligt passioneret omkring vine. Det lå altså lige til højrebenet for parret, at de sammen skulle begive sig ud på en spændende rejse ind i et liv som selvstændige erhvervsdrivende af en succesfuld italiensk delikatesseforretning, da de flyttede hjem til Falster for nogle år tilbage. Forinden havde de skrevet en guide til det romerske restaurantliv, som samtidig blev kickstarter for at bygge en webshop op omkring det italienske madunivers i Danmark.

Smagen af Rom – en kulinarisk guidebog

Smagen af Rom er skabt gennem Mette og Kenneths egen personlige jagt på smagen af det autentiske italienske køkken og handler om tretten romeres favoritsteder i hovedstaden Rom. “Vi startede for ca. tre år siden. Først skrev vi bogen, og dernæst kom webshoppen kort efter,” fortæller Mette i et interview med Familietiden. Bogen er spændende og oplysende læsning, som kan give dig svarene på alt det, du gerne vil vide om det romerske køkken. Læs de gode historier, få udsøgte madopskrifter og gode tip til, hvordan du selv inviterer Italien ind i dit køkken herhjemme. “Tankerne bag bogen kom sig af, at vi var trætte af alle turistfælderne i Rom. Vi ville hellere pege danskere i retningen af, hvor de lokale romere selv spiser, hvad enten det er pasta, pizza, vin eller espresso,” siger hun. “Efter vi havde skrevet bogen kunne vi bare se, at her havde vi fat i noget,” og de påbegyndte deres nye projekt.

Shop med italienske delikatesser og specialiteter

Mette og Kenneth gik i luften med deres webshop detitalienskekøkken.dk for ca. 3 år siden og har du ikke allerede været inde og snuse, så vil vi anbefale at du tager et kig. Her finder du nemlig de lækreste råvarer af høj kvalitet til italiensk hjemmekogeri, samt specialvine importeret direkte fra italienske vinmarker. Du vil også mærke hvordan Mette og Kenneths store lidenskab for italiensk autencitet skinner igennem mens du shopper rundt og læser grundige beskrivelser af hvert eneste produkt, lige fra en eksklusiv trøffelpasta til økologisk og biodynamisk balsamico-eddike eller forskellige vine. 

Vi slæbte hjem i kufferten hver gang, vi var i Italien.”

Da parret flyttede tilbage til Danmark, savnede de smagene, de gode råvarer og den samtale-centrering omkring mad, som hersker i italiensk kultur. De besøger stadig Italien ofte, og det var disse besøg, som for alvor satte skub i drømmen om at skabe en shop i Danmark. “Vi slæbte hjem i kufferten hver eneste gang, vi var i Italien,” fortæller Mette og fortæller om, hvordan de måtte pakke kufferten tæt med de produkter, som de ikke kunne leve uden. Det var her de begyndte at se et potentiale i at importere direkte fra de mindre og specialiserede familieejede producenter. 

Fra jord til bord

“Da vi kom hjem til Danmark ramte savnet af italiensk mad os. Vi kunne ikke finde de rigtige produkter, for selvom det lokale supermarked fører et stort udvalg af italienske varer, så er de langt fra en tilfredsstillende kvalitet,” fortæller Mette og fortsætter: “Det er varer, som ville få selv den mindst kræsne italiener til at ærgre sig. Italienere er nemlig enormt stolte af deres køkken og de gode råvarer, derfor er det også en helt særlig oplevelse at handle med dem. Du kan være sikker på, at håndarbejdet bag produktionen er udført til perfektion. Vi har været på produktionsbesøg og oplevet på første hånd, hvor raffineret et kulinarisk håndværk, der ligger bag hvert eneste produkt, som vores leverendører producerer”. Passionen omkring det kulinariske håndværk og ikke mindst produktionen er utrolig vigtig. De har været på besøg hos hver enkelt og set præcis, hvordan det foregår og kunnet kvalitetstjekke alt, de bestiller hjem. 

Fokus på traditioner

I Italien er mad et almindeligt samtaleemne i mange sociale sammenhænge. I alle kroge af landet finder du en passion for de gode smagsoplevelser, og i enhver familie vil du kunne finde stærke meninger om hvordan særlige retter skal tilberedes og hvilke råvarer, der er de bedste. Mette og Kenneth har håndplukket leverendørerne ud fra et særligt fokus på, at delikatesserne og de udsøgte italienske vine kommer fra mindre familievirksomheder, der ikke går på kompromis med kvaliteten. “Vi køber produkter fra forskellige områder i Italien. Sådan er det nemlig i Italien. De bedste pestoer finder du fx i Genova. Vores olivenolie bliver fremstillet i Umbrien og vores balsamico stammer fra Modena-området. Her er de hver især specialiserede i egnens typiske madhåndværk, og det er så vores job at udvælge de absolut bedste madhåndværkere, der ofte i generationer med stolthed og passion har fremstillet det bedste, som Italien byder på. Der ligger et massivt arbejde bag hver eneste udvælgelse.”

Opskrifter på hummus og hjemmelavet pizza

Og så til opskrifterne! Mette og Kenneth har nemlig lavet en blog fyldt med lækre italienske opskrifter. Vi har valgt to ud, som vi gerne vil dele med dig. 

Hummus a la Det italienske køkken

Mette og Kenneth har lavet deres egen opskrift på en lækker hummus på kikærter og med ekstra jomfru olivenolie. Godt nok er hummus ikke italiensk, men når du bruger en lækker ekstra jomfru olivenolie, får du en endnu bedre hummus.

Det eneste, du har brug for, er kikærter, hvidløg, ekstra jomfru olivenolie samt citronsaft, salt og chili.

Hvis du gerne vil se, hvordan du selv laver en ligeså god hummus, kan vi kun anbefale dig at besøge deres blog. Mette og Kenneth laver nemlig videoer og giver os produktanbefalinger, så vi kan lave ligeså god mad som dem.

Hjemmelavet pizza med kartoffel og rosmarin

En af de retter, som italienerne er allermest kendt for, er selvfølgelig pizza.
Mette og Kenneth har lavet deres egen opskrift, hvor der kun skal bruges hvedemel, vand, ekstra jomfru olivenolie, gær, salt, kartofler og rosmarin.

De giver også en masse inspiration til, hvordan du kan peppe pizzaen op med salsiccia (italiensk pølse), mozzarella og løg.
Hvis du gerne vil se hele opskriften og se videoen, hvor de hjælper os andre til at lave lækre italienske pizzaer, så trykker du bare her.