At læse for vores børn er en gave

af | dec 30, 2019 | Anna Eckhart Grafström | 0 Kommentarer

– Af bloggeren Anna Eckhart Grafström

For mig er det vigtigt at læse for mine børn. Jeg er selv rigtigt glad for at læse litteratur, og prøver så vidt muligt at finde læsestunder. Det er en passion jeg selvfølgeligt gerne vil give videre til mine børn. For os skaber det stunder med ro og intimitet, og det udvider på deres og min egen horisont. For et øjeblik er vi et helt andet sted.

Jeg har fra en tidlig alder haft en stor forkærlighed for skønlitteratur. Jeg drømte mig væk til fjerne egne og verdener. Til et liv som var meget anderledes end mit eget. For jeg og mine børn er læsestunderne også både en flugt fra hverdagen og vores helle. Her går vi helt ned i gear og bare er sammen om de mest fantastiske historier, med heltemodige børn og talende dyr.

Dette blodindlæg er ikke en fuld anbefaling til børnelitteratur (som der kommer mere om), men mere en opfordring og inspiration til forældre om at skabe gode læsestunder sammen med deres børn

Godnatlæsning

For os er det bedste læsetidspunk lige før vi siger godnat. Det kan dog også være fint en søndag eftermiddag i sofaen for at komme lidt ned i gear. Vi splitter os ofte op ved sengetid, så vi læser for hvert vores barn. Vores piger er 3 og 6 år, og det er en god stund for os alle. Hvis vi er alene med børnene læser vi ofte for dem sammen, men det er svært at finde en bog som fanger dem begge. Så bliver det ofte på lillesøsters præmisser.

Når der er blevet tisset af for natten og de har fået børstet tænder, så er det læsetid. Det er blevet en del af vores faste putterutine. Når de kommer ind på værelset, så vælger de selv en bog, hvis det ikke er blevet for sent, da denne proces i sig selv kan tage lidt tid. Ellers vælger vi 2-3 bøger de kan vælge imellem. Så bliver de puttet ned under dynen, og så læser vi sammen. Den stores seng er stor nok til at jeg putter ned ved siden af hende. Det er så hyggeligt.

Alt den gode børnelitteratur

Jeg synes selv der findes meget rigtig god børnelitteratur i dag, som er helt i øjenhøjde med børnene og som også er sjove og underholdende for deres forældre. Klassikere som Mis med de blå øjne og Brødrene Løvehjerte holder dog også den dag i dag.

Vores mindste datter på 3 år elsker den lille blå elefant Mimbo Jimbo skabt af Martin Jakob Strid. Forældrene husker ham måske fra den tid, hvor han havde en stribe bag på kultursektionen af Politiken. Hun elsker gentagelser, så Mimbo Jimbo får ofte malet kunst eller bygget fyrtårn flere gange på en uge. Der findes stort set Mimbo Jimbo bøger til alle aldersgrupper.

Den største på 6 år er noget mere varieret i sine valg af godnatlæsning. Der må nu godt være lidt mere tekst, som ikke altid behøves at være støttet af billeder. Sigurd Barrets Spidsnæsehistorier og Pilfingerhistorier har vi længe vendt tilbage til, som er flere små separate historier ofte med karakterer som går igen. De er nemme at nå lige før sengetid. Ellers er alle historier med prinsesser et stort hit i øjeblikket. Her har Glashjertet – et eventyr om tre prinsesser af Sally Gardner været en rigtigt fin og poetisk bog, som vi er vendt tilbage til

Dialogen om det vi læser

Afhængig af alder har vi ofte en dialog om det vi læser. Ved den mindste er det mest at vi peger og spørger hvad noget er eller hvilken farve ting har. Det kan også være at vi spørger til ansigtsudtryk eller til noget vi lige har læst, f.eks. om hvad en karakter føler eller siger. Ved den store er det mere ud fra hvilke følelser historierne vækker i hende, og hvordan hun ville have følt gjort/følt i den givne situation. Ville hun måske have gjort noget anderleder?

Jeg synes at langt de fleste børnebogsforfattere kan noget helt særligt. De kan sætte sig i barnets sted og skrive så børnene føler sig genkendt og kan spejle sig i karaktererne, også selvom det er en blå elefant. Igennem læsningen får vi også et indblik i børnenes følelsesliv, og nogle gange kommer de i tanke om episoder fra deres egen hverdag som de måske har fortrængt.

 

Tak fordi du læste med her 🙂 Jeg håber, at du har lyst til at deltage i næste års bogmesse sammen med din familie.

 

Varme hilsner

Anna Eckhart Grafström