8 idéer til en grønnere hverdag

af | okt 22, 2019 | Alle indlæg, Livsstil | 0 Kommentarer

Artiklen indeholder reklame

De fleste af os drømmer om at gøre hverdagen lidt grønnere. Men hvordan gør vi egentlig det?
Her deler vi nogen af de ting, vi gør i hverdagen med dig, og så håber vi, at du får blod på tanden, så den der adfærdsændring ikke føles så uoverskueligt.

Lån, genbrug og giv videre

Det første tiltag er forholdvist nemt at praktisere – og så sparer du penge!
I stedet for at købe børnenes tøj fra nyt, så brug for eksempel appen Reshopper eller Facebooks grupper til at finde nyt tøj til de mindste.
Det kan også være en god idé at bytte tøj, låne hinanden tøj og så give det videre den dag, man ikke har behov for det længere.

Det gælder både tøjet til børnene og de voksne. Hos redaktionen praktiserer vi det i stor stil, hvad angår børnenes tøj. Helt fra starten har vi lånt os til tøj fra andre i omgangskredsen, der havde haft små børn og ikke solgt tøjet videre. Når barnet var vokset ud af det, så blev tøjet givet videre igen indtil, at det var for slidt eller blev givet til genbrug.

Det samme gør flere af os med vores eget tøj. Når der er tøj, man ikke længere kan passe eller bruger i dagligdagen, så spørg veninderne eller søstrene om, de vil være interesseret i tøjet. Mange gange er vores tøj ikke særlig slidt – specielt os der sidder på kontor. Og det kan både være med til at spare på naturens ressourcer samt vores pengepung.

Kassere plastikken på madpakken

I stedet for at putte madpakken i plastikposen, så overvej i stedet at bruge de GOTS-certificeret bomuldsposer fra naturebaby.dk. De kan bruges igen og igen, og de er billige, nemme at rengøre i vaskemaskinen – og det bedste af alt: De kan bruges igen og igen. Vær dog opmærksom på, at poserne er lavet af bomuld, så der er ingen grund til at købe 15, hvis du kun har brug for 10 for at spare på vandet i produktionen.

Grønne madpakker

Hvis du selv eller børnene har madpakker med, så er det en god idé at kigge på lidt alternativer, når det gælder en god madpakke. Selve beholderen har vi været inde på, men du kan faktisk også skifte mellemlægspapiret ud med HAPS wraps, der er lavet af bivoks og jojoba-olie. Du kan fx finde dem her.

Det kan nemt svare sig at lave mad til mange madpakker på én gang i løbet af weekenden. En del af kødpålægget kan sagtens skiftes ud med andre lækre alternativer såsom hummus, små salater og fisk.
Hvis der er mange rum i madpakken, så er det oplagt at lægge små ekstra snacks ned som fx grøntsagsstænger, nødder og rosiner.

Bæredygtig investeringer

Jep, vi snakker også investeringer her på sitet. Som i helt bogstaveligt talt at investere penge i en bæredygtig hverdag. Vi investerer selv i kommercielt skovbrug i Kenya og Uganda igennem den svenske virksomhed Better Globe.
Det gør vi fordi, at vi gerne vil støtte op om Better Globes arbejde og deres partnerbønders arbejde samtidig med, at vi sparer op til vores pension igennem vores investeringer. Helt konkret, så køber vi hver måned træer igennem Better Globe. Deres partnerbønder planter så træerne (mahogni) på deres plantager eller gårde ude i semiørkenen.

Træerne afhjælper jorderosion, så jorden ikke lige pludselig forsvinder i regnen. Samtidig hjælper det også semiørkenen imod total udtørring og sult for lokalbefolkningen, da træerne hjælper med at holde på vandet og trække det ned i jorden. Og nej, vi snakker ikke bare to træer – vi snakker 2,5 mio. træer indtil videre.

Samtidig med kan man også donere penge til mikrolån, vand og uddannelse – og ja, det er bare et super godt projekt, hvor vi tilmed får penge tilbage for vores træer allerede efter 4 år. What’s not to like? Og hvis du kan fornemme det, så burde det her område faktisk få et blogpost helt for sig selv, fordi vi bruger så meget tid på det her projekt for at forbedre klimaet og menneskers levestandarder i Østafrika. Nå, indtil der bliver skrevet noget mere om det, så smut lige forbi forbi Better Globes hjemmeside og køb et træ – det koster kun 127 kr. pr. træ, du køber.

Afmeld reklamerne

Reklamer er måske ikke lige det, vi alle sammen tænker, at der sviner mest. Men faktum er bare, at der er ret mange overfyldte postkasser med reklamer ned af en villavej, der aldrig nogensinde bliver åbnet.

Reklamer i postkassen står faktisk til at udlede 140 kg CO2 pr. husstand om året i Hovedstadsområdet. Og det bliver altså en hel del CO2, når der er omkring 1.8 mio. husstande i Danmark.
Hvis du gerne vil have fat i et reklamer nej-tak skilt, så er det let at bestille her.

Skift engangsplasten ud

Til dette er der ikke så meget mere at sige. Der er de sidste måneder kommet ret mange alternativer til engangsplast i samtlige supermarkeder og detailbutikker i Danmark. Fx bestik og service, der er lavet af træ, er på vej frem og ikke uden grund. 
Du behøver nemlig ikke at bekymre dig om, at vi ikke kan følge med i forhold til beplantning af skov – tværtimod. Ligesom alt andet, der er en stor efterspørgsel på, så kommer der meget mere, når forbrugerne efterspørger specifikke produkttyper som fx træ. Derfor bliver der plantet endnu flere træer, der hiver endnu mere CO2 ud af luften, og derved kan man virkelig være med til at hjælpe naturen på flere parametre, når vi benytter naturens egne ressourcer på en god og respektfuld måde.

Kør sammen med andre

I de seneste år er der kommet rigtig meget fokus på “kør-sammen” aftaler på tværs af hele landet – og specielt i landområderne og ind til de større byer, har vi taget samkørsel til os. 
Mange uddannelsessteder faciliterer også kørselsordninger. Det samme gør flere og flere arbejdspladser, og så er der jo selvfølgelig diverse apps og Facebook grupper, der hjælper os til at få eller give kørelejlighed. 

Og her er der virkelig noget at rykke for at gøre hverdagen mere bæredygtig, og det er en nem og hurtig måde at skære noget af CO2 forbruget.

Køb dansk 

Uanset hvad, så er det bare bedst for vores natur og vores landmænd, når vi køber danske produkter i supermarkederne. Der bliver ikke udledt så meget CO2 ved transporten ved import og eksport af varer. Dog skal vi være glade for eksporten af danske fødevarer i forhold til vores lands økonomi. Men vi skal også vælge dansk mad – og økologisk mad til.

Danske kartoflerne koster måske 2-3 kr. pr. kilo end udenlandske. Det samme gælder gulerødderne, men visa verse så er simpelthen ikke de 40-50 kr. ekstra om måneden, der vælter budgettet for gennemsnitsdanskeren. Og du behøver jo slet ikke at skifte alt ud med danske fødevarer – blot en del. Og som alt andet med bæredygtighed og grøn livsstil, så handler det ikke om at blive fanatisk. Derimod gælder det om at tænke grønt og bruge vores sunde fornuft, når vi vælger, hvad vi putter i indkøbskurven.

Mod på en grønnere hverdag

Efter de 8 tips her, håber vi, at du har mod på at gå i gang med 1 eller 2 af dem, hvis du i forvejen ikke gør det. 
Vi på redaktionen tager også bilen lidt for ofte, smider også lidt for meget mad ud og køber lidt for meget nyt tøj på udsalg. Bare fordi vi kan og bliver fristet. Men ligesom mange andre danskere, så bestræber vi os på at omlægge lidt af vores adfærd hver dag og blive bedre til at tænke og agere klimavenligt. 

Skriv gerne til os på info@familietiden.dk, hvis du har gode tips og inspiration til os andre, når det gælder den grønne hverdag. 

De bedste og grønneste hilsner 
Redaktionen